Apel internațional pentru susținere..." /> Asociația MetruCub susține campania ”Salvați Roșia Montană” – M3Culture.ro
Smiley face

Advocacy

Published on 05:12 PM | by MetruCub

0

Asociația MetruCub susține campania ”Salvați Roșia Montană”


Apel internațional pentru susținerea campaniei ”Salvați Roșia Montană” aici
(doar în engleză).

Cel mai mare proiect de exploatare minieră de suprafață din Europa, care ar folosi 12.000 de tone de cianură pe an timp de 16 ani, amenință existența celei mai vechi localități miniere atestată documentar din România.

MetruCub susține campania inițiată de Asociația Alburnus Maior în 2002, căreia i s-au alăturat de-a lungul timpului tot mai mulți oameni (experți în domenii diverse și simpli cetățeni) și tot mai multe organizații, în încercarea de a opri demararea proiectului minier care ar distruge Roșia Montană și de a include zona în patrimoniul mondial UNESCO.

Roşia Montană, selectată anul acesta printre “Cele mai periclitate 7 situri și monumente din Europa de către Europa Nostra, rețeaua europeană de promovare a patrimoniului cultural, și European Investment Bank Institute, este din nou în atenția internațională după ce, în 27 august,  Guvernul României a trimis Parlamentului spre aprobare un proiect de lege care ar permite unei companii private să exploateze minereurile auro-argentifere de la Roșia Montană folosind o cantitate uriașă de cianuri. Proiectul de lege a primit aviz de la Ministerul Justiției, însă observațiile din spatele avizului sunt negative și semnalează elementele de neconstituționalitate ale acestui act legislativ. În plus, proiectul este amplu contestat în stradă de mii de cetățeni pentru efectele negative pe care le-ar avea asupra mediului, asupra patrimoniului cultural și natural și asupra comunității în general.

Suporterii campaniei ”Salvați Roșia Montană”, la care se alătură și Asociația MetruCub, sunt pentru o soluție alternativă și durabilă de creștere la Roșia Montană, care nu ar lăsa comunitatea fără alternative și zona terra deserta după cei 16 ani de exploatare minieră, sunt pentru un plan de dezvoltare socială și economică pe termen lung, care să țină cont de patrimoniul său natural și cultural unic. Asociația pledează, prin misiunea sa, pentru statul de drept, pentru bună guvernare, pentru dezbatere democratică și design participativ în crearea de strategii, politici și demersuri legislative, și se alătură celor care susțin Roșia Montană, solicitând: Parlamentului României să respingă propunerea legislativă actuală și să interzică folosirea cianurii în minerit; autorităților centrale și locale să creeze urgent contextul pentru o dezbatere reală și pentru implementarea de soluții concrete pentru locuri de muncă și dezvoltare durabilă în zonă; introducerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Câteva articole despre patrimoniul cultural de la Roșia Montană și dezvoltarea durabilă a zonei
Roşia Montană, o dilemă strategică (Revista 22)
Dosar patrimoniu Roșia Montană (Revista Arhitectura)
De ce merită salvat patrimoniul cultural de la Roşia Montană? (The Epoch Times Romania)

Dacă susțineți campania de salvare a Roșiei Montane, vă recomandăm:

Despre campania ”Salvați Roșia Montană” pe pagina Alburnus Maior și pe Facebook

Foto credit: Observatorul urban


About the Author

MetruCub – resurse pentru cultură este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural – artistic. MetruCub îşi propune să exploreze, să sprijine şi să dezvolte sectorul cultural prin studii de specialitate, prin proiecte interdisciplinare şi prin crearea unui context în care artişti, operatori culturali, cercetători şi autorităţi să se poată întâlni şi comunica. Credem în rolul important al artei şi culturii în dezvoltarea fiecărui individ şi a societăţii în ansamblu şi pledăm pentru un management cultural profesionist şi o fundamentare obiectivă şi democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top ↑