Smiley face

Advocacy

Publicat pe vineri, 4 iulie 2014 | de MetruCub

UPDATE: Mimarea consultării publice pentru PNDR 2014-2020

UPDATE: Comunicatul de presă a fost transmis, prin amabilitatea Reprezentanței Comisiei Europene în România, domnului Comisar Dacian Cioloș. Pe data de 22 septembrie am primit un răspuns oficial din partea Cabinetului Comisarului Dacian Cioloș, în care se precizează (fragment):

„Iau notă de îngrijorările dumneavoastră.

Comisia Europeană este în favoarea unei implicări importante şi a consultării cu cât mai mulţi parteneri şi părţi interesate în diferitele stadii ale pregătirii proiectului PNDR, şi ulterior pe parcursul implementării acestuia. Acest principiu al parteneriatului este inclus în cadrul legal comunitar, iar serviciile Comisiei Europene examinează cu atenţie textele programelor pentru a se asigura că aceste consultări au avut loc, precum şi principalele rezultate ale acestora. Putem de asemenea să solicităm informaţii cu privire la mecanismele de comunicare către parteneri, în termeni generali, sau cu privire la sugestiile care au fost luate în considerare, iar, în eventualitatea în care nu au fost preluate, cu privire la motivele care au stat la baza acestor decizii.

După cum probabil ştiţi, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost transmis oficial către Comisia Europeană în data de 01 iulie 2014 şi se află în prezent în procesul de examinare de către serviciile Comisiei conform procedurilor legale şi termenelor limită aferente.

Vă pot asigura că serviciile Direcţiei Agricultură şi Dezvoltare Rurală monitorizează îndeaproape aspectele legate de transparenţa şi calitatea procesului de consultare publică cu autorităţile Statelor Membre, incluzând autorităţile din România, cu scopul de a asigura o implicare efectivă şi reală a tuturor părţilor interesate în procesul consultare.”

Documentul poate fi consultat în varianta pdf aici.

———————————————————————————————————————

Varianta pdf poate fi descărcată de aici.

În imagine: Castelul Guthman-Valenta din comuna Hoghiz, judeţul Braşov, munument clasa B. Sursa imaginii: turism.bzi.ro

4 iulie 2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a mimat consultarea publică pentru PNDR 2014-2020

Mai multe organizaţii şi specialişti în cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural, printre care 17 Grupuri de Acţiune Locală, mai multe asociaţii ale unor microregiuni din România, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Fundaţia DALA, Asociaţia VIRA, Asociaţia 37, Asociaţia pentru Tranziţia Urbană, Institutul Intercultural Timişoara, Asociația Monumentum și Rețeaua Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România, Societatea de Antropologie Culturală din România şi Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură au rămas fără răspuns după ce au trimis încă de pe 30 mai o serie de propuneri privind Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Dezvoltarea cu responsabilitate a principiului parteneriatului, inclusiv în etapa de formulare documentelor de programare pentru cadrul financiar 2014-2020, este o valoare esenţială a Uniunii Europene. În cazul de faţă, deşi scrisoarea a fost trimisă încă de pe 30 mai la adresa de e-mail indicată pentru consultare şi a primit numărul de înregistrare 91941/30.05.2014 la MADR, pe 27 iunie, când a fost organizată o dezbatere publică pe marginea fişei măsurii 7, care priveşte inclusiv patrimoniul cultural în cadrul PNDR 2014-2020, organizatorii din partea ministerului au afirmat că nu ştiu de existenţa acesteia. Susţinute oral, în cadrul dezbaterii, propunerile au întâlnit rezistenţa MADR, nedispus să discute sugestiile, argumentul fiind că este prea târziu pentru a mai face schimbări, deşi întâlnirea din 27 iunie era chiar o dezbatere publică de discuţie a fişei de măsuri corespunzătoare. PNDR 2014-2020 a fost trimis oficial Comisiei Europene spre aprobare pe 1 iulie 2014.

Propunerile înaintate de cele 46 de organizaţii privesc o serie de măsuri de natură să încurajeze valorificarea patrimoniului de interes local în mediul rural, inclusiv prin educaţie, şi luarea în considerare a patrimoniului cultural mobil, imaterial şi a patrimoniului natural. PNDR 2014-2020 a fost trimis pe 1 iulie Comisiei Europene la Bruxelles pentru aprobare într-o formă care nu ţine cont de aceste propuneri. Nicio justificare în scris cu privire la motivele pentru care recomandările trimise de specialiştii în patrimoniu nu a fost primită, deşi legea transparenţei decizionale prevede acest lucru.

În prezent în cadrul PNDR 2014-2020, forma trimisă la Bruxelles, un document care alterneaza limba engleză cu limba română, la sub-măsura 7.6, care priveşte patrimoniul în cadrul măsurii “Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale”, sunt prezentate informaţii contradictorii.

Pe de-o parte titlul măsurii, în limba engleză, vorbeşte despre “suport pentru studii/investiţii asociate păstrării, restaurării şi modernizării patrimoniului natural al satelor, peisajelor rurale şi siturilor cu valoare naturală ridicată, inclusiv aspecte socio-economice, cum ar fi acţiuni de conştientizarea a protecţiei mediului”, dar forma în limba română este extrem de restrictivă. În limba română, cheltuielile eligibile nu privesc nici studii, nici măsuri socio-economice cum prezintă sub-măsură, ci exclusiv acţiuni de restaurare, conservare, dotare, punere în conservare și accesibilizare (prin construcţia, extinderea şi modernizarea drumurilor de acces). De asemenea, nu este vorba despre patrimoniul cultural şi cel natural, ci doar despre  patrimoniului cultural imobil de interes local (clasa B) şi despre aşezămintele monahale, ultima fiind o categorie care nu este inclusă în detalierea măsurii. De altfel, semnatarii au semnalat nevoia ca aşezămintele monahale să fie eligibile doar dacă sunt obiective de patrimoniu declarate ca atare în lista monumentelor istorice.

Reînnoirea satelor româneşti are nevoie de o dezvoltare coerentă şi durabilă iar patrimoniul cultural, alături de cel natural, reprezintă un potenţial imens. Pentru aceasta este nevoie ca patrimoniul să fie luat în considerare sub toate cele patru aspecte ale sale: construit (imobil), colecţii muzeale, imaterial şi natural iar măsurile finanţabile să cuprindă valorificarea acestuia.

Pentru mai multe detalii, persoane de contact: Raluca Pop, raluca.pop@m3culture.ro, 0744.399.767 şi Bogdan Alto, bogdan.alto@gmail.com, 0721.326.264

Anexe:

Documentul trimis în contextul consultării publice pe 30 mai 2014

– Lista actualizată a semnatarilor, inclusă în scrisoarea retrimisă pe 10 iunie 2014

– Documentele de programare PNDR 2014-2020, pe site-ul MADR http://www.madr.ro/ro/programare-2014-2020-pndr/documente-de-programare.html

Despre autor

MetruCub – resurse pentru cultură este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural – artistic. MetruCub îşi propune să exploreze, să sprijine şi să dezvolte sectorul cultural prin studii de specialitate, prin proiecte interdisciplinare şi prin crearea unui context în care artişti, operatori culturali, cercetători şi autorităţi să se poată întâlni şi comunica. Credem în rolul important al artei şi culturii în dezvoltarea fiecărui individ şi a societăţii în ansamblu şi pledăm pentru un management cultural profesionist şi o fundamentare obiectivă şi democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural.

Înapoi la meniu ↑