Timișoara are prima strategie culturală pe termen lung a unui oraș din România
Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Asociația pentru Tranziția Urbană (A.T.U.) au elaborat în perioada februarie – octombrie 2014 pentru Primăria Municipiului Timișoara Strategia culturală a municipiului Timișoara 2014-2024, prima strategie culturală pe termen lung a unui oraș din România. Aceasta a fost votată de către Consiliul Local Timișoara vineri, 31 octombrie 2014 (Hotararea Consiliului Local 535/31.10.2014) și reprezintă un document de politică publică care va fundamenta și va orienta direcţiile de dezvoltare ale sectorului cultural din Timișoara pe parcursul următorilor 10 ani.
Echipa MetruCub și A.T.U. a desfășurat un proces vast de consultare și planificare participativă, ghidat de o viziune transversală asupra culturii și de o abordare sustenabilă, plecând de la potențialul, nevoile și capacitatea operatorilor culturali din Timișoara. Cultura este abordată în strategie ca formă de expresie artistică, dar și ca important factor de creștere a capitalului social, economic și democratic al Timișoarei.
Procesul de elaborare în cifre: 319 de persoane implicate direct prin intermediul celor 14 focus-grupuri organizate, atelierului de planificare participativă, interviurilor; 3 dezbateri pe teme de interes european, cu participarea unor specialiști din Ungaria, Franța, Spania, Italia/Belgia, Olanda, Serbia și România; diverse întâlniri cu consilieri locali, membri ai Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Detalii despre activitățile realizate sunt disponibile pe site-ul www.polesofcultures.eu/timisoara.
Miza strategiei culturale a municipiului Timișoara o reprezintă dezvoltarea pe termen lung a orașului prin cultură, cu accent pe dinamica locală, în cooperare cu alte orașe din țară, din regiune și din străinătate. Strategia s-a construit în jurul a 5 axe prioritare: Timișoara Creativă, Timișoara Implicată, Timișoara Conectată, Timișoara Responsabilă și Timișoara Deschisă, ca axă transversală dedicată bunei guvernări în domeniul culturii. Obiectivele generale și măsurile propuse urmăresc această structură, fiind însoțite de o previziune în timp a implementării, de instrumente și indicatori de evaluare, precum și de cadrul de responsabilități și roluri ale Primăriei municipiului Timișoara, alături de alte organizații și instituții publice. Strategia culturală sprijină candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Documentul integral poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara. O versiune sintetică în limbile română, engleză și sârbă, cu informații care privesc inclusiv cercetarea cantitativă realizată în perioada octombrie-noiembrie 2013 de către firma Alpha Research, este disponibilă aici.
Echipa de proiect:
Coordonare: Raluca Iacob-Pop și Vera Marin
Comunicare: Ioana Tamaș
Experți: Vera Marin, expert în planificare strategică și planificare urbană; Raluca Pop și Ioana Tamaș, experte în politici culturale și management cultural; Cristina Modreanu, expert în artele spectacolului, animație, festivaluri; Dragoș Neamu, expert în patrimoniu cultural, regenerare urbană, cultură urbană, industrii creative; Vlad Pata, consultant, cartarea spațiilor industriale cu potențial cultural; Liviana Dan, consultant arte vizuale; Andreea Tako-Iager, consultant muzică; Levente Kozma, consultant pentru sectorul independent, new media.
Managerul strategiei culturale din partea Primăriei Municipiului Timișoara: Alina Pintilie
Coordonatorul de proiect din partea Primăriei Municipiului Timișoara: Lavinia Simion
Directorul proiectului Poli culturali: Corina Răceanu, Institutul Intercultural Timișoara
Titlul contractului: Dezvoltarea strategiei culturale pentru Timişoara, organizarea a 3 dezbateri pe tema Capitală Culturală Europeană.
Beneficiar: Primăria Timişoara.
Contract realizat în cadrul proiectului transfrontalier„Poli culturali – Politica culturală, instrument de dezvoltare comunitară şi regional”, realizat de Institutul Intercultural Timişoara, în calitate de partener lider, împreună cu Primăria Municipiului Timişoara, Primăria Oraşului Zrenianin, Primăria Oraşului Panciova şi Parlamentul Civic Oraşul Liber Vârşeţ. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, axa prioritară 3 – Promovarea schimburilor între comunităţi (People-to-People), măsura 2 – Îmbunătăţirea guvernării locale cu privire la furnizarea de servicii locale către comunităţile din zona de graniţă.
One Response to Timișoara are prima strategie culturală pe termen lung a unui oraș din România