Smiley face


Date deschise

Publicat pe joi, 5 februarie 2015 | de MetruCub

0

Discuția raportului „Date deschise în cultură” la Brașov (vineri 6 februarie ora 11.00)

Fundația pentru o societate deschisă și Asociația MetruCub- Resurse pentru cultură discută vineri,  6 februarie, ora 11:00, la Brașov, la Casa Baiulescu-mansardă (B-dul Eroilor nr. 33-35)  primul raport din România despre deschiderea datelor în domeniul culturii.

Analiza definește termenul de „open culture” care face parte din strategiile de inovare și creștere economică ale Uniunii Europene, prezintă politicile europene și oportunitățile de finanțare pe care le pot accesa bibliotecile, muzeele, arhivele în vederea publicării conținutului cultural digital și oferă modele de reutilizare a produselor culturale. Un aspect important al raportului îl reprezintă dimeniunea juridică a publicării deschise a conținutului cultural, în contextul noii directive europene (PSI, 2013/37/UE), care include muzeele, arhivele și bibliotecile în categoria instituțiilor care trebuie să pună la dispoziție operele pe care le dețin spre reutilizare, în scopuri comerciale sau necomerciale, în formate accesibile pentru utilizatori.

Pe durata a 4 ore, în intervalul 11:00-15:00, vă invităm la o dezbatere pornind de la concluziile analizei și potențialul datelor deschise în cultură în România.

Participarea este liberă pentru toți cei interesați iar confirmarea se face printr-un scurt e-mail trimis pe adresa claudia.iordache@fundatia.ro,

Agendă

11:00 – 13:00 Prezentarea raportului Date deschise în cultură, Workshop-uri tematice

Bianca Floarea, Manager cultural, Fundația pentru o societate deschisă

Raluca Pop, Specialist politici culturale, Asociația MetruCub- Resurse pentru cultură

Moderator: Ovidiu Voicu, Specialist politici publice, Fundația pentru o societate deschisă

13:00 – 13:30 Pauză de prânz
13:30 – 15:00 Workshop-uri tematice (continuare)

Sursa foto: www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio

***

Raportul „Date deschise în cultură” este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.


Despre autor

MetruCub – resurse pentru cultură este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural – artistic. MetruCub îşi propune să exploreze, să sprijine şi să dezvolte sectorul cultural prin studii de specialitate, prin proiecte interdisciplinare şi prin crearea unui context în care artişti, operatori culturali, cercetători şi autorităţi să se poată întâlni şi comunica. Credem în rolul important al artei şi culturii în dezvoltarea fiecărui individ şi a societăţii în ansamblu şi pledăm pentru un management cultural profesionist şi o fundamentare obiectivă şi democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la meniu ↑