Smiley face

Date deschise

Published on 18:45 | by MetruCub

0

Raport „Cultura deschisă: context european și național”

Cultura deschisă: context european și național este cel de-al doilea raport din seria Rapoartele societății deschise, care cuprinde cinci analize de politici despre: guvernare deschisă, contracte publice-private transparente, resurse educaționale deschise, bugete publice deschise și date deschise în cultură. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, și este implementat de Fundația pentru o societate deschisă în parteneriat cu Asociația MetruCub – resurse pentru cultură.

Raportul definește cultura deschisă și principiile sale fundamentale, analizează contextul european pornind de la cele mai importante documente ale Uniunii Europene în materie de digitizare, acces online și deschidere a datelor culturale, punctând totodată responsabilitățile care revin României și stadiul îndeplinirii acestora. De asemenea, cuprinde o serie de exemple de bune practici ale unor instituții de patrimoniu din Europa, care au abordări de tip cultură deschisă. În ceea ce privește contextul național, raportul prezintă documentele strategice relevante la nivel național, cadrul legislativ și licențele libere, precum și oportunitățile de finanțare existente pentru proiecte de date deschise în cultură. Nu în ultimul rând, suprinde perspectivele unor specialiști români din domeniu și conturează o serie de concluzii și recomandări despre parcursul României în direcția culturii deschise.

Analiza este realizată de Bianca Floarea, Andra Bucur, Raluca Iacob Pop și Ioana Tamaș.

Raportul poate fi descărcat de aici în format .doc sau în format .pdf. De asemenea, este disponibil și pe pagina Fundației pentru o societate deschisă.

Sursa foto: Rijksmuseum


About the Author

MetruCub – resurse pentru cultură este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural – artistic. MetruCub îşi propune să exploreze, să sprijine şi să dezvolte sectorul cultural prin studii de specialitate, prin proiecte interdisciplinare şi prin crearea unui context în care artişti, operatori culturali, cercetători şi autorităţi să se poată întâlni şi comunica. Credem în rolul important al artei şi culturii în dezvoltarea fiecărui individ şi a societăţii în ansamblu şi pledăm pentru un management cultural profesionist şi o fundamentare obiectivă şi democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Top ↑