Smiley face

Despre MetruCub

Published on 10:50 | by MetruCub

0

Direcționează 2% pentru reimaginarea rostului culturii publice în România

Conform Codului Fiscal, orice persoană care realizează venituri din salarii, pensii sau activități independente poate direcționa 2% din impozitul datorat statului către o organizație non-profit, o unitate de cult sau o bursă privată.

Dacă doriți să contribuiți la activitatea de repoziționare a culturii publice din România, Asociația MetruCub este o bună alegere. Suntem printre rarele organizații neguvernamentale din România preocupate de creșterea calității actului de guvernare în cultură, fiind în același timp un actor cultural activ, implicat în proiecte care produc acțiuni culturale, dezvoltă competențele manageriale și cresc comunități de practică.

În 2014 am elaborat prima strategie culturală pe termen lung a unui oraș din România – Timișoara -, oraș care ulterior a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii în 2021. Strategia culturală a Timișoarei a fost apreciată de către juriul competiției, format din experți internaționali și români. Principalul nostru partener a fost ATU – Asociația pentru Tranziție Urbană iar beneficiarul a fost Primăria Municipiului Timișoara, în contextul proiectului Poles of Cultures, coordonat de Institutul Intercultural Timișoara. Detalii despre activitățile care au condus la elaborarea strategiei sunt pe http://www.polesofcultures.eu/timisoara/

Din 2013 am început să creștem comunitatea artiștilor, managerilor, educatorilor culturali și cadrelor didactice interesați să colaboreze, iar proiectul Susține cultura în educație a primit două premii importante pentru rezultatele obținute în 2016: premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru „Comunicare și mediere culturală” și premiul Radio România Cultural la categoria „Educație și învățământ”. Am făcut aceste lucruri cu sprijinul mai multor parteneri din toată țară, cu implicarea unui foarte valoros expert norvegian și cu fonduri din mai multe surse, principal fiind Fondul ONG în România. Dacă vreți să aflați mai multe despre proiect, vizitați www.culturaineducatie.ro. 

Profilul MetruCub este atipic pentru o organizație culturală din România. Zona noastră de intervenție este la baza și deasupra acțiunii culturale propriu-zise. Misiunea noastră este de a fi utili și relevanți pentru practicile de producție și educație culturală prin formare de calitate, documentare și arhivare, analize, recomandări de politici publice, conectare semnificativă cu alte domenii, dezvoltare și structurare de comunități de practică și reflecție și intervenție la nivelul strategiilor și politicilor publice în sens larg. Acest tip de activitate își găsește cu greu locul printre prioritățile finanțatorilor publici iar sponsorii privați de tipul companii nu găsesc facil beneficii de imagine în tipul de activități pe care noi le desfășurăm. Din acest motiv, sprijinul pe care ni-l puteți oferi prin direcționarea celor 2% este foarte important pentru noi.

Pentru 2017 ne propunem să reflectăm asupra situației politice și sociale din România și implicațiilor pe care le are pentru activitatea actorilor culturali, să promovăm rezultatele pe care le-am obținut în anii trecuți și să pregătim noi proiecte pentru anii care vin. Este un an de tranziție, în care ne dăm un pas în spate de la acțiune pentru a gândi intervenții necesare pentru viitor și pentru a ne identifica rolul în ecosistemul cultural și creativ din România și din Europa.

Avem deja alături mai multe persoane și parteneri care ne susțin moral și profesional, alături de care am construit toate proiectele pe care le-am realizat în ultimii ani. Dacă și dvs. doriți să ne sprijiniți, va fi pentru noi încă un semn că suntem mai mulți cei care credem că pentru o cultură vie este nevoie, pe lângă creativitate artistică, capacitate de conservare și promovare a patrimoniului și educare/dezvoltare a publicului, și de reflecție sistemică, comunități de practică și îmbunătățirea cadrului de politici publice.

Vă invităm să descărcați formularele de mai jos completate cu datele MetruCub și să nu lăsați la voia întîmplării încotro merge 2% din impozitul datorat statului.

Descarcă FORMULAR 200(pentru veniturile din activități independente realizate în 2016)

Descarcă FORMULAR 230 (pentru veniturile din salarii și pensii realizate în 2016)

Puteți depune formularul direct, prin poștă cu scrisoare recomandată la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a localității de domiciliu sau online, prin intermediul serviciului ANAF „Spațiul privat virtual”, disponibil la adresa: https://pfinternet.anaf.ro.

Termenul limită pentru trimitere sau depunere este 25 mai 2017.

Vă mulțumim!

Echipa MetruCub: Raluca Iacob, Diana Ciocan, Ștefania Ferchedău, Bianca Floarea


About the Author

MetruCub – resurse pentru cultură este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural – artistic. MetruCub îşi propune să exploreze, să sprijine şi să dezvolte sectorul cultural prin studii de specialitate, prin proiecte interdisciplinare şi prin crearea unui context în care artişti, operatori culturali, cercetători şi autorităţi să se poată întâlni şi comunica. Credem în rolul important al artei şi culturii în dezvoltarea fiecărui individ şi a societăţii în ansamblu şi pledăm pentru un management cultural profesionist şi o fundamentare obiectivă şi democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Top ↑