Smiley face

CULTEMA

Published on 18:09 | by Raluca Pop

0

Guvernare culturală la nivel local în micro-regiunea Rupea-Cohalm

Proiectul CULTEMA – Cultural Value for Sustainable Territorial Governance and Marketing este o iniţiativă în cadrul Programului de Cooperare Transnațională Sud-Estul Europei. Proiectul abordează patrimoniul cultural, nu doar din perspectiva intereselor investitorilor, ci ca pe un factor de creştere economică pentru comunitățile locale și își propune să crească nivelul de atractivitate al regiunilor implicate prin apelul la investiţii în patrimoniul cultural. Obiectivele proiectului CULTEMA sunt: de a dezvolta o strategie comună de marketing pentru a creşte investiţiile în patrimoniul cultural, de a crea noi capacități instituţionale, de a implementa modele inovative de guvernanţă, care să fie capabile să reducă barierele administrative, sociale şi economice între patrimoniul cultural construit şi potenţiali investitori.

Considerând valorile culturale ca un factor de creştere durabilă la nivel teritorial, au fost definite obiective concrete care să includă patrimoniul şi valorile culturale în strategiile de dezvoltare teritoriale:

  • plasarea inițiativelor de reabilitare a patrimoniului ca factor de promovare a dezvoltării în comunități;
  • îmbunătăţirea informaţiilor şi a serviciilor pentru potenţialii investitori, prin dezvoltarea de proiecte pilot de dezvoltare locală, prin propunerea ca şi candidaţi la finanţare a siturilor culturale pilot, prin crearea unui inovativ portofoliu virtual al bunurilor ce pot fi refolosite, prin implicarea actorilor interesaţi într-un proces real de planificare în parteneriat.
  • îmbunătăţirea capacităţii administrative, tehnice şi politice pentru a asigura sustenabilitatea proiectului pe termen lung, când va fi operativă o Reţea Laborator.

În România regiunea pilot aleasă pentru implementarea activităților este Rupea-Cohalm, situată în nordul județului Brașov. Regiunea a fost inclusă într-un proiect anterior, Proiectul Pilot de Dezvoltare Locală Rupea-Cohalm, care a pus bazele unei strategii de dezvoltare locală, astfel că proiectul actual vizează îmbunătățirea acesteia prin oferirea de expertiză pentru marketingul cultural şi un set de instrumente pentru o mai bună administrare a patrimoniului construit.

Asociaţiei „MetruCub – resurse pentru cultură” i-a fost încredinţat un set de activităţi care sprijină partenerul român al proiectului (Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului) în atingerea obiectivelor. MetruCub s-a angajat ca în perioada martie-aprilie 2013 să contribuie la formularea unei metodologii şi a unor instrumente pentru dezvoltarea modelelor de guvernare culturală, precum şi la testarea şi evaluarea aplicabilităţii acestora.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul proiectului.

Credit foto: Raluca Pop


About the Author



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Top ↑