Conferinta de presa joi, 4 iulie, ora.11.00 – Pretul lipsei de viziune in sectorul cultural
UPDATE 10 iulie 2013: Ministerul Culturii a trimis membrilor grupurilor de lucru strategia sectorială pentru cultură pentru 2014-2020 şi analiza realizată de Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, cu promisiunea organizării unei întâlniri a CCT Turism Cultură Patrimoniu Cultural în săptămâna 15-19 iulie 2013, „in cazul in care Ministerul Economiei va desemna in timp util membrii CCT pentru componenta turism.” Strategia a fost lansată în consultare publică pe site-ul Ministerului Culturii: http://www.cultura.ro/articol/556. Asociaţia MetruCub intenţionează să ceară organizarea de dezbateri publice regionale pe marginea strategiei. Dacă doriţi să cerem acest lucru împreună, vă invităm să ne scrieţi la contact@m3culture.ro.
Mai multe organizaţii neguvernamentale organizează o conferinţă de presă joi 4 iulie de la ora 11.00 la Centrul Public al Fundaţiei Soros din str. Căderea Bastiliei nr. 33. Participă:
- Raluca Pop, Asociaţia MetruCub / Coaliţia Sectorului Cultural Independent
- Dragoş Neamu, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România
- Roxana Wring, Asociatia Pro.Do.Mo
- Nicuşor Dan, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul
- Bianca Floarea, Fundaţia Soros România
Organizaţiile reclamă decizii recente ale Ministerului Culturii cu consecinţe grave asupra absorbţiei fondurilor europene în sectorul cultural şi a protecţiei patrimoniului construit.
Lipsuri grave în documentul Ministerului Fondurilor Europene pentru fondurile europene 2014-2020
1. Câteva zeci de ONG-uri culturale au răspuns apelului Ministerului Culturii din 2012 şi au constituit împreună cu Ministerul şi alţi parteneri sociali un Comitet Consultativ pentru elaborarea obiectivelor strategice în privinta fondurilor europene 2014-2020 pentru turism, cultură şi patrimoniu naţional.
Dupa ce ONG-urile au trimis sintezele la care se angajaseră, în ciuda parteneriatului agreat cu Ministerul, acestea nu au mai fost consultate începând cu decembrie 2012.
În consecinţă, propunerea Acordului de Parteneriat între România şi Uniunea Europeana are lipsuri grave în ce priveşte rolul culturii. Reamintim că în iunie 2013 Comisia Europeana a criticat pentru a două oară draftul Acordului de Parteneriat între România şi Uniunea Europeană, considerându-l neprofesionist, această apreciere fiind, conform unui comunicat emis de Institutul de Politici Publice, „o dovada clară a superficialităţii cu care s-au desfăşurat consultările cu segmentele interesate din societate, respectiv a calităţii slabe a consultanţei care s-a contractat”.
Organizaţiile prezente la conferinţa de presă vor evidenţia riscurile abordării Ministerului Culturii şi vor explica oportunităţile care sunt ratate.
Ministerul Culturii abandonează patrimoniul construit. Zone istorice neprotejate şi Comisii ale Monumentelor Istorice fără experţi
2.1. Printr-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe 19 iunie 2013 pe site-ul Ministerului Culturii, Ministerul propune desfiinţarea atribuţiilor Direcţiilor judeţene de cultură în avizarea intervenţiilor pe monumentele istorice şi pe zonele protejate şi desfiinţarea Comisiilor Zonale ale monumentelor istorice.
Dacă intenţia se realizează, intervenţiile la câteva sute de mii de imobile din zonele istorice din toate localităţile din România (inclusiv intervenţii de tipul refacerii acoperişului, schimbării ferestrelor) vor trebui avizate de o structură a Ministerului Culturii care are 6 funcţionari, dintre care 2 pensionari, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice ar urma să avizeze aproximativ 200 de proiecte pe sedinţă.
De fapt, intenţia care se întrezăreşte în spatele acestei schimbări de competenţe este ca Ministerul să renunţe, într-o a doua etapă, la avizarea intervenţiilor pe monumentele istorice clasa B şi a zonelor protejate, în favoarea autorităţilor locale. Lipsa cenzurii Ministerului Culturii în favoarea administraţiilor locale ar condamna la distrugere mare parte a patrimoniului construit din România.
In cadrul conferinţei de presă vor fi prezentate punctele de vedere a mai multor organizaţii profesionale şi neguvernamentale asupra acestei propuneri legislative.
2.2. Ministerul Culturii a schimbat componenţa Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.
Mai mulţi profesionişti cunoscuţi ca apărători ai patrimoniului au dispărut din componenţa Comisiei. Au apărut în schimb membri care au avut atitudini îndoielnice asupra protejării patrimoniului construit. Câteva exemple vor fi prezentate în conferinţa de presă.
Doua treimi dintre membrii noii Comisii nu sunt experţi atestaţi ai Ministerului Culturii, deşi evaluarea experţilor Ministerului Culturii este unul dintre prerogativele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.
Contact: Nicuşor Dan, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, 0732.290.539.
pentru tema dedicată fondurilor europene: Raluca Pop, Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură, 0744.399.767
Puteti consulta pozitia organizatiilor culturale care semnaleaza problemele in ce priveste dialogul pe tema fondurilor europene aici.
Credit foto: Klick.com
Pingback: M3Culture.ro | MetruCub – Resurse pentru cultură
Pingback: M3Culture.ro | MetruCub – Resurse pentru cultură