Asociația MetruCub, parteneră în proiectul Rapoartele societății deschise
Asociația MetruCub – resurse pentru cultură participă, în calitate de partener, la proiectul Rapoartele societății deschise, coordonat de Fundația pentru o societate deschisă și finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Rapoartele societății deschise sunt o serie de cinci analize de politici, una generală pe tema datelor deschise și a guvernării electronice și patru specifice despre : contracte public-private transparente, resurse educaționale deschise, bugete publice deschise și date deschise în cultură.
Rapoartele societății deschise completează lipsa informațiilor, fundamentează dezbaterile și deciziile de politici publice despre date deschise în România, fiind resurse utile atât celor care se află în poziții de decizie, cât și funcționarilor publici. În cadrul aceluiași proiect vor fi organizate două Școli de Activism, programe informale dedicate tinerilor, prin care aceștia vor învăța ce sunt și cum se folosesc datele deschise.
Primul raport din cadrul proiectului, Guvernare deschisă și date publice deschise în România, a fost lansat în luna septembrie 2014. Raportul reprezintă o trecere în revistă a principalelor evoluții în elaborarea și implementarea politicilor publice pentru deschiderea guvernării în raport cu cetățeanul în perioada 2012-2014. Guvernarea deschisă este definită din prisma a trei principii esențiale: transparență sau accesul la informații, participare publică și colaborarea dintre autoritățile publice și societatea civilă, după modelul american. Un aspect important în deschiderea autorităților publice în fața cetățeanului obișnuit sau antreprenor îl constituie facilitarea accesului la date deschise, respectiv resurse publice pentru inovare socială și economică. În cadrul raportului, angajamentele României în domeniu sunt privite dintr-o perspectivă comparativă, luând totodată în considerare contextul național și lipsa unei culturi a deschiderii și a transparenței în societatea românească.
Detalii despre următoarele 4 rapoarte din proiect vor fi disponibile în curând.
Sursa foto: Flickr, autor Jonathan Gray