Published on 14:34 | by MetruCub
0Noi resurse pentru proiecte de educație prin și pentru cultură
Primăvara anului 2016 găsește site-ul www.culturaineducatie.ro cu două noi resurse valoroase: o prezentare a Educației prin cultură în viziunea profesorilor și un Ghid pentru artiști și operatori culturali despre cultura în școală. Cele două vin în completarea Arhivei online de proiecte și a volumului Biblioteca Vie a culturii în educație, împreună constituind o bază importantă de informații – repere legislative, finanțări disponibile, observații despre cum are loc în practică cooperarea dintre școli și organizațiile culturale, sugestii -, esențială în concepția și realizarea de proiecte în acest domeniu.
Educația prin cultură în viziunea profesorilor | Analiză de nevoi
Consultă sau descarcă analiza în format .pdf
Venim în întâmpinarea profesioniştilor din domeniul culturii şi facilităm colaborarea lor cu cadrele didactice, oferindu-le un instrument cu ajutorul căruia să poată aprecia mai uşor gradul de fezabilitate al activităţilor propuse în raport cu aşteptările sistemului formal de educaţie. Scurta analiză reprezintă o cheie de lectură a modului în care profesorii înţeleg educaţia prin cultură şi cum se raportează la ea, aduce informaţii şi explicaţii sumare şi schiţează câteva soluţii prin care artele și patrimoniul ar putea să îşi găsească mai uşor locul pe care îl merită în formarea elevilor la școală cu sprijinul operatorilor culturali.
Cuprins:
Concepte utilizate de profesori
Harta nevoilor profesorilor
Diversificarea abilităților profesionale
Organizarea și comunicarea profesională
Motivarea elevilor
Aplicarea programelor școlare
Utilizarea unor noi instrumente didactice
Complementaritatea dintre formal și nonformal
Autori: Angela Mihăilescu, Mihai Iacob, Petre Botnariuc
Editor: Centrul pentru Educație și Formare „Sintagma”
Cultura în şcoală | Ghid pentru artişti şi operatori culturali
Consultă sau descarcă ghidul în format pdf.
Ghidul este relevant pentru o largă categorie de potenţiali parteneri ai şcolii, chiar dacă a fost gândit pentru profesioniștii din domeniul culturii. Ne-am propus să oferim operatorilor culturali îndrumare prin hăţişurile reglementărilor din domeniul educaţiei, pentru a facilita procesul de stabilire a parteneriatelor cu şcoala, cât şi informaţii despre oportunitățile de colaborare.
Ghidul ilustrează modul de organizare a sistemului naţional de învăţământ din perspectiva integrării activităţilor culturale în lucrul cu elevii, atât în contexte de educaţie formală, cât şi nonformală şi acoperă informaţii despre: baza legală pe care se fundamentează parteneriatele şcolilor cu operatorii culturali; actorii şi structurile cheie de la nivelul şcolii, cu care veţi putea stabili o relaţie de colaborare; rolurile şi responsabilităţile personalului şcolar în ce priveşte aceste activităţi; sugestii practice pentru a stabili relaţii de lucru eficiente și satisfăcătoare cu reprezentanţii şcolii.
Cuprins:
Sistemul de educație
Parteneri și parteneriate
Curriculum național în relație cu educația prin cultură
Programul „Școala altfel”
Asigurarea calității
Finanțarea activitățiilor de educație prin cultură.
Coordonatori: Petre Botnariuc, Mihai Iacob
Contribuitori: Angela Mihăilescu, Raluca Iacob
Editor: Centrul pentru Educație și Formare „Sintagma”