În perioada 8-10 aprilie 2016, la Hanul Gabroveni, Asociația ..." /> Start la înscrieri pentru prima ediție a Forumului Cultura în educație – M3Culture.ro
Smiley face

Susține cultura în educație

Published on 14:22 | by MetruCub

0

Start la înscrieri pentru prima ediție a Forumului Cultura în educație

În perioada 8-10 aprilie 2016, la Hanul Gabroveni, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură organizează Forumul Cultura în educație, un eveniment care aduce în dezbatere importanța culturii în învățământul românesc și invită părinți, profesori și specialiști să ia parte la discuții.

Proiectul Susține cultura în educație, inițiat în 2013, vorbește despre dialogul cultural între artă și educație și pune în valoare inițiative în care elevii iau contact direct cu artiști și alți profesioniști din domeniul cultural (muzică, artă contemporană, dans, arte vizuale, cinema, patrimoniu, lectură) în școală sau în afara ei. Susține cultura în educație funcționează și ca o platformă de generare de noi cunoștințe pentru profesioniști, fie aceștia artiști, manageri, mediatori culturali sau profesori, o rețea care se dezvoltă natural prin schimbul de informații și experiențe prin care aceștia învață unii de la alții. Forumul își propune să fie un mediu de dialog în care schimbul de idei se bazează pe o critică constructivă și pe beneficiile colaborării.

Un Forum dinamic și deschis
Cu toții iubim poveștile, pentru că reprezintă o cale prin care învățăm despre lume. De la cea mai mică vârstă și până la maturitate, sistemul de învățământ ar trebui să spună povești și ce altă sursă inepuizabilă de povești avem, dacă nu cultura din jurul nostru, prin toate manifestările sale? Forumul Cultura în educație vă propune ca în trei zile să discutăm un tip de educație bazat pe imaginație, memorie, creativitate și simț critic pornind de la exemple concrete de colaborare școală-artă-patrimoniu din România. Formatul forumului permite publicului audierea unor prezentări realizate de specialiști, urmate de sesiuni restrânse de dezbatere cu aceștia, precum și ateliere de demonstrare a unor metode de lucru cu copiii, mărturii ale unor copii și tineri implicați în proiecte.

Cultura în educație la nivel național
Prima zi a Forumului este dedicată conectării culturii și educației la nivel national, aducând în prim plan profesioniști din ONG-uri culturale care realizează proiecte educative cu școlile în toată țara. Subiectele atinse de aceștia vor face referire și la sistemul de învățământ și cum acesta poate fi deschis spre colaborări culturale  care să completeze programa școlară și abordările pedagogice tradiționale. Ziua va fi completată de ateliere de metode de lucru cu copiii din zona storytelling-ului, artei, muzeelor și filmului.

Cultura în educație în București
Cea de-a doua zi Cultura în educație se concentrează pe conectarea culturii și educației la nivelul Bucureștiului. Specialiști din partea inspectoratului școlar, a PROEDUS – Programul Civitas pentru școli, a ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și consilieri școlari vor prezenta experiențe reușite și oportunități pe care profilul cultural al capitalei îl oferă pentru acest parteneriat arte și patrimoniu-școală. Dezbaterea va fi urmată de prezentarea a două cercetări realizate de Centrul pentru Educație și Formare “Sintagma”: un ghid pentru cei care-și doresc să colaboreze cu școlile și o analiză de nevoi a profesorilor, ambele reprezentând puncte esențiale în dezbaterea despre colaborarea cu școlile. Ziua va fi completată de ateliere de metode de lucru cu copiii din zona muzicii, teatrului, implicării comunitare și artei contemporane.

Patrimoniul în educație
Ziua a treia este dedicată unui segment cultural aparte, educația prin și pentru patrimoniu. Acest subiect este deschis prin prezentarea proiectului Lecțiile patrimoniului, prin care o zonă condesată în istorie și monumente, cum este Piața Revoluției, se deschide școlilor prin activități educative aplicate în instituțiile și spațiile publice. Despre patrimoniu se va discuta apoi prin prisma pierderilor care se întâmplă odată cu dispariția sa, dar și a inițiativelor care își propun să introducă patrimoniul în școală prin ghiduri, manuale și opționale de sine stătătoare. Ziua a treia va fi completată de o dezbatere a copiilor și tinerilor care s-au implicat în organizarea sau au beneficiat de astfel de proiecte cu patrimoniu cultural.

Forumul are loc între 8 și 10 aprilie la Hanul Gabroveni, str. Lipscani nr.86-88 din București. Programul complet al Forumului poate fi accesat la http://culturaineducatie.ro/agenda/.

Participarea la Forum este gratuită, în limita locurilor disponibile și în ordinea înscrierii, accesând următorul link: http://goo.gl/forms/AE2f1GYUOD. Înscrierile se pot face pentru cele 3 zile ale evenimentului sau doar pentru unele dintre activități.

Proiectul Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști, organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu.

Forumul este organizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE  în România, prin Fondul ONG, al Administrației Fondului Cultural Național (prin proiectul Lecțiile patrimoniului). Parteneri strategici: ARCUB – Centrul Cultural al Munipiului București și Biblioteca Națională a României. Forumul este, de asemenea, un eveniment înscris în calendarul de activități organizate sub egida Dezbaterii Naționale pentru Educație și Cercetare – România Educată.

Sponsori: Aqua Carpatica, Premier Catering
Parteneri: Centrul pentru Educație și Formare “Sintagma”, Fundația Gabriela Tudor, UNATC, Fundația pentru o societate deschisă, Asociația Da’DeCe, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Muzeul Național de Artă al României, Asociația de-a arhitectura
Parteneri Media: Digi FM, Modernism, Liternet, Radio România Cultural, The Institute, Designist, Bookaholic, Graphic Front, Totul Despre Mame, Roata Mare , Agenda Culturală pentru Copii

Pentru mai multe detalii,
Irina Bălan,
Comunicator
0752.110.178
irina@culturaineducatie.ro


About the Author

MetruCub – resurse pentru cultură este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural – artistic. MetruCub îşi propune să exploreze, să sprijine şi să dezvolte sectorul cultural prin studii de specialitate, prin proiecte interdisciplinare şi prin crearea unui context în care artişti, operatori culturali, cercetători şi autorităţi să se poată întâlni şi comunica. Credem în rolul important al artei şi culturii în dezvoltarea fiecărui individ şi a societăţii în ansamblu şi pledăm pentru un management cultural profesionist şi o fundamentare obiectivă şi democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Top ↑