Catalogul online al tipăriturilor românești vechi ..." /> Catalogul online al tipăriturilor românești vechi – M3Culture.ro
Smiley face

Proiecte

Published on 10:10 | by MetruCub

0

Catalogul online al tipăriturilor românești vechi

Catalogul online al tipăriturilor românești vechi este un instrument prin care este facilitat accesul la informație actuală și de calitate despre problematica civilizației tiparului în spațiul cultural românesc. Inițiat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură alături de Biblioteca Sfântului Sinod și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV), www.tipariturivechi.ro își propune să dezvolte o bază de date cu informații despre unitățile bibliografice care constituie opera tipografică românească în general și cea bucureșteană în special, până la anul 1830. Contextul actual este marcat de dispersarea informației despre tipăriturile românești vechi într-o serie de publicații foarte diverse, fapt ce îngreunează și îngrădește accesul la o componentă esențială a culturii române.

Catalogul funcționează începând cu octombrie 2017 ca un site de sine stătător, iar fiecare tipăritură beneficiază de un articol cu o prezentare similară enciclopediilor online, bazată pe o serie de descriptori specifici (anul tipăririi, număr de pagini, numele tipografului, numele gravorului etc). Catalogul poate fi interogat pe baza acestor descriptori, astfel încât să permită ordonarea și selecția unităților relevante pentru utilizator. Site-ul integrează și un instrument de vizualizare a datelor prin intermediul unei hărţi însoţite de o linie a timpului.

www.tipariturivechi.ro este o inițiativă care urmăreşte să susţină creşterea accesului la patrimoniul tipărit. Printre altele, își propune să promoveze și să susțină eforturile de digitizare și acces online la cartea veche românească, precum cele ale Bibliotecii Naționale a României, ale Bibliotecii Metropolitane a Municipiului București sau ale Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Pe lângă posibilitatea de a consulta catalogul, cei care folosesc site-ul au acces la o serie de articole despre problematica cărții vechi româneși scrise de specialişti. Pentru ca cei care contribuie cu articole să poată să își adapteze mai uşor mesajul către publicul larg, Asociația MetruCub organizează în octombrie 2017 un atelier pentru tineri cercetători, muzeografi și alți specialiști, unde acestea vor dobândi o serie de abilităţi ce ţin de comunicarea muncii ştiinţifice.

Lansarea arhivei este însoțită de trei dezbateri organizate la MNHCV în perioada octombrie-noiembrie 2017, cu rolul de a aduce împreună specialiști și persoane interesate de cartea veche românească și a discuta despre aceste resurse de patrimoniu și valoarea lor în prezent.

 

Pentru mai multe detalii: 0730.130.551 și contact@m3culture.ro
Curator: Mihai Iacob
Consultanți științifici: conf. univ. dr. Gabriel Mihăilescu și arhim. dr. Policarp Chițulescu

Proiect coordonat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură
Parteneri: Biblioteca Sfântului Sinod și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Acest proiect cultural este  finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria  Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


About the Author

MetruCub – resurse pentru cultură este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural – artistic. MetruCub îşi propune să exploreze, să sprijine şi să dezvolte sectorul cultural prin studii de specialitate, prin proiecte interdisciplinare şi prin crearea unui context în care artişti, operatori culturali, cercetători şi autorităţi să se poată întâlni şi comunica. Credem în rolul important al artei şi culturii în dezvoltarea fiecărui individ şi a societăţii în ansamblu şi pledăm pentru un management cultural profesionist şi o fundamentare obiectivă şi democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Top ↑