Smiley face

Diverse

Published on 12:11 | by MetruCub

0

PUTERE ȘI REZILIENȚĂ. Prezentări, discuții, atelier

Sâmbătă, 16 februarie 2019

10.00 – 17.00

MATER

Splaiul Unirii 160, et.1, București

Invitat special: Teodora Borghoff

Într-un context social și politic dificil avem nevoie de resurse și idei pentru a merge înainte. Cultura publică, cea din mediul independent și din sectorul de stat, este un promotor al unor valori și al unor idealuri democratice de libertate și de solidaritate, de apărare și promovare a drepturilor omului, inclusiv drepturile culturale. Atunci când reglementarea și susținerea culturii publice sunt în pericol sau cad în derizoriu, avem nevoie de instrumente de lucru simple și eficiente și de contexte de dialog care să țeasă punți de încredere și de cunoaștere reciprocă între actorii culturali, public și practicieni din alte domenii.

Sesiunea de prezentări, discuții și atelier PUTERE ȘI REZILIENȚĂ este propunerea Asociației MetruCub – resurse pentru cultură pentru o întâlnire de început de an, sub aceste premize.

Programul va cuprinde o sesiune de prezentări ale participanților în cursul dimineții (10.00-13.00) și un atelier dedicat rezilienței în cursul după-amiezii (14.00-17.00). Pentru a participa este nevoie doar să completați un scurt formular până luni, 11 februarie: https://goo.gl/forms/2VxWytk5KAHRHCl03.

DESPRE PREZENTĂRI:

Sesiunea de prezentări va începe la 10.00. Sub un format PechaKucha 20×20 (20 slide-uri în format ppt / pdf / imagine, câte 20 de secunde fiecare) sau prezentare liberă de maxim 7 minute, participanții care doresc să prezinte sunt invitați să vorbească despre un proiect personal, despre organizație sau despre ei înșiși – o temă, un subiect care îi preocupă, o idee pe care doresc să o exploreze alături de ceilalți. Înscrierea pentru prezentări se face în avans. Datorită timpului limitat, vom selecta pentru prezentare doar primele 15 persoane care își exprimă opțiunea.

DESPRE ATELIER:

Atelierul va fi facilitat de către Teodora Borghoff și va avea loc între 14.00 și 17.00, pentru maximum 30 de persoane. Ne vom privi activitatea de zi cu zi prin ochelarii și cu terminologia rezilienței urbane, un subiect aparent fără legătură, dar care sigur atinge corzi sensibile: reziliența urbană este definită ca fiind capacitatea indivizilor, comunităților, sistemelor, instituțiilor și companiilor dintr-un oraș de a supraviețui, a se adapta și de a crește în ciuda șocurilor sau stresului cronic pe care le trăiesc. 

În cadrul acestui atelier interactiv, vom răspunde împreună la întrebări precum:

  • cum ne imaginăm sistemul / sistemele din care facem parte?
  • care sunt provocările și temerile pe care întâlnim zi de zi și cum ne afectează?
  • care sunt asemănările și diferențele dintre mecanismele de coping la nivel individual și la nivel colectiv?
  • care sunt sursele individuale și colective de putere ce ne țin în mișcare? cum ne putem susține reciproc?

Teodora Borghoff este formator, facilitator și consultant ce a lucrat de-a lungul timpului în programe interdisciplinare de dezvoltare și inovare locală și regională în România și în străinătate. Cea mai recentă inițiativă se numește ”Resilience Lab Timișoara”, parte a rețelei europene ”Actors of Urban Change” în care participanți din domenii foarte diverse explorează și testează soluții pentru problemele orașului. In octombrie 2018 Teodora a revenit în țară după o misiune de 3 luni de voluntariat în Etiopia unde a lucrat pe tema rezilienței comunităților la schimbări climatice.

PUTERE ȘI REZILIENȚĂ. Prezentări, discuții, atelier este un eveniment realizat voluntar de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, în sprijinul comunității culturii publice din București. Mulțumim prietenilor de la MATER și Nod Makerspace pentru generoasa găzduire.


About the Author

MetruCub – resurse pentru cultură este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural – artistic. MetruCub îşi propune să exploreze, să sprijine şi să dezvolte sectorul cultural prin studii de specialitate, prin proiecte interdisciplinare şi prin crearea unui context în care artişti, operatori culturali, cercetători şi autorităţi să se poată întâlni şi comunica. Credem în rolul important al artei şi culturii în dezvoltarea fiecărui individ şi a societăţii în ansamblu şi pledăm pentru un management cultural profesionist şi o fundamentare obiectivă şi democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Top ↑